HIB Label

Wij zijn heel trots om sinds 2019 te mogen uitpakken als ambassadeur met het authenticiteitslabel Handmade In Belgium (HIB van Unizo). Het Chocoladehuisje staat voor een authentiek en ambachtelijk kwaliteitsproduct. Hiermee willen we ons onderscheiden van de industriële productie.

Een hart voor roomijs

Sinds 2003 kan je het eigen gemaakte roomijs vinden in de winkel. In 2009 breidde Het Chocoladehuisje uit met een scheptoog, waar mensen in de zomer van een lekker, vers ijsje kunnen genieten. Dat kunnen ze opeten in de smaakvol ingerichte tuin, terwijl de kinderen zich amuseren op het achterliggende speelpleintje. En sinds 2016 is het ambachtelijk roomijs van Het Chocoladehuisje ook te vinden op Tomorrowland. Zeker een bezoekje waard !


Eigen huiskoffie

Met zorg samengestelde melange, met een volle ronde afdronk. Melange van arabicabonen afkomstig uit onder andere Brasil, Colombia en Java.

Het betere ijswerk

Voor het betere ‘crèmeglaceke’ moet u niet in Italië maar in Malle zijn. Fred Crols van Het Chocoladehuisje in de Smekenstraat werd in 2017 vierde op het Belgisch kampioenschap IJsbereiding van de Gelato World Tour en was hiermee de beste deelnemer uit de provincie Antwerpen. Terwijl de meeste deelnemers zich uitsloofden met vergezochte bereidingen zoals gorgonzola-ijs, wist Fred de jury te overtuigen met zijn simpele chocoladesmaak. Zijn zaak ligt niet op een idyllische groene locatie, maar gewoon in een woonwijk. Toch is het de moeite waard om er te passeren.

 KMA

 KRISTIN MATTHYSSEN

Smullerpad

Smullerpad

Tijdens deze wandeling van 9 km geniet je niet alleen van de natuur, maar kan je onderweg ook snoepen, sneukelen of smullen van heel wat streeklekkers. 

Je reserveert vooraf een smullermandje, dat je aan het begin van je wandeling meekrijgt. De typische drank van Westmalle (Trappist of Tripel) mag uiteraard niet ontbreken, net zoals een portie trappistenkaas, een heerlijke koek, lekkere chocolade en een lokaal geteeld fruitsapje. Ook onderweg kom je nog lekkers tegen in de automaten met lekkere aardbeien en blauwe bessen, vers van bij de boer.

De wandeling brengt je van Het Chocoladehuisje via de groene omgeving achter het kasteel Heihuizen naar de rand van Vlimmeren om daarna terug te keren naar Malle.

Karakter: Landschapswandeling
Begaanbaarheid: Stevig schoeisel
Afstand: 9 km
Vertrek: Het Chocoladehuisje, Smekenstraat 13, 2390 Malle
Prijs: 10 euro per persoon
Mogelijk op: woensdag, donderdag en vrijdag tussen 13.30 tot 21 uur en zaterdag en zondag tussen 12 en 21 uur van april tot oktober.

Reserveren
Je reserveert ten laatste 3 werkdagen op voorhand jouw smullermandje. Een mandje kost 10 euro per persoon en zal voor jou klaarstaan bij Het Chocoladehuisje, aan het begin van de wandeling. Achteraf breng je het mandje ook terug binnen bij Het Chocoladehuisje.

Probleem ontdekt?
Ontdek je een probleempje tijdens je trip? Is er een probleem met het wegdek of de toegankelijkheid? Stuur dan een mailtje naar toerisme@malle.be

Perfect ijs voelt warm aan in de mond

Perfect ijs voelt warm aan in de mond

Malle – Bij tropische temperaturen smaakt niets zo goed als een ijsje. Maar wat is nu lekker ijs? Volgens Fred Crols, connaisseur eerste klas, is het simpel: ‘Als het niet kleeft of rekt in de mond en warm aanvoelt’. Warm? Jawel!

Maar hoe maak je nu perfect ijs? ‘Met het juiste recept en goede ingrediënten. Ook de manier waarop je het maakt, speelt een rol’, licht de Mallenaar toe. Zijn ijs van Het Chocoladehuisje is vermaard tot over de gemeentegrenzen heen.
Ingrid en Fred Crols zijn dan ook bezeten van ijs. Ze werken minstens zestien uur per dag. ‘Veel mensen denken dat je een emmer melk in een machine kapt en dat er ijs uit loopt. Maar er komt heel wat meer bij kijken’, zegt het echtpaar, dat zich aan de scheptoog af en toe laat aflossen door dochter Hanne en haar vriend Nils.

Geheim recept

‘Er zijn verschillende manieren waarop je ijs kunt maken. Wij maken roomijs, dus zijn we omwille van de voedselveiligheid verplicht om de melk en de room te pasteuriseren. Het mengsel gaat in een machine en wordt verhit tot 85°, om dan snel af te koelen tot 4°. Wij laten het in deze ketel altijd een dag rijpen’, zegt Ingrid.
Ondertussen gaat haar man aan het werk. Hij giet de gekoelde vloeistof – die er trouwens bijzonder romig uitziet – in de ijsmachine. ‘We hebben een topijsmachine uit Italië. De recepten houden we natuurlijk geheim, maar in de meeste zit vanille, en daarnaast suiker en een bindmiddel. De ijsmachine maakt in zo’n zeven minuten 15 liter ijs in één keer’, zegt Fred.

IJstovenaar

Hij tovert in een mum van tijd twee bakken ijs te voorschijn. Nog een beetje aandrukken met een spatel als finishing touch, en het kan de diepvriescel in. ‘Hier wordt het ijs snel diepgevroren op -30°’, licht hij toe. ‘Of je kunt het natuurlijk ook direct opeten. Er is wel degelijk een smaakverschil tussen versgedraaid ijs en ijs dat eerst in de diepvries heeft gezeten’, zegt hij.
‘Voordat het ijs in de toog gaat, zetten we het in een tussenvriezer op -18°, omdat het anders te hard is om te scheppen. In de koeltoog zelf ligt de temperatuur nog iets hoger. De perfecte scheptemperatuur is afhankelijk van het weer, de vochtigheid,… IJs met drank in, zoals bijvoorbeeld mojito, smelt rapper door de alcohol, en die smaak zetten we dan ook op de koudste plaats in de koeltoog’.

Onveranderd recept

‘De kunst bestaat erin om als het recept goed is, niets te veranderen. Sommige van onze vertegenwoordigers dringen erop aan om hun kant-en-klare mengsels te proberen, maar daar beginnen we niet aan. Van vanille-ijs gemaakt van vanille-pasta, wil ik zelf niet eens proeven’, stelt Ingrid.
‘Het heeft een jaar geduurd voordat we het ijs hadden dat we wilden. Ons ijs is ook niet heel zoet, we gebruiken iets minder suiker dan elders. Het afdraaien is ook heel belangrijk en dit is dan weer afhankelijk van de machine. Door het snijden van de messen, het vriezen,… je moet heel goed weten wanneer je het het mengsel precies uit de ijsmachine haalt, zegt de specialist.

Authentieke smaken

Deze ijsfans gaan voor authentieke smaken: ‘We bestellen aardbeien uit de streek wanneer ze op hun best zijn en maken daar een pasta van die we invriezen. Zo hebben we een constante kwaliteit, want aardbeiden zijn in oktober niet zo zoet als nu. Voor de mokka branden we zelf de koffiebonen, en voor de chocolade werken we met onze eigen chocolade’, verduidelijken ze.

Vanille is het populairst

‘Als het heel warm is, zijn vooral sorbets geliefd. En praliné, hazelnoot of speculaas doen het heel goed als het wat frisser is. Vanille is de meest gevraagde smaak, ook al omdat de meeste coupes met vanille gemaakt worden’.
‘Als het té warm is, zien we overdag vooral veel jeugd, maar tussen 19 en 20.30 uur is het hier echt spitsuur. Jong en oud, iedereen lust wel een ijsje. Ook de mensen van het rustoord van een eindje verderop laten het zich smaken. En zelfs de mensen die maar één bolletje bestellen ‘omdat het eigenlijk hun ding niet is’, vertrekken meestal met twee of drie bollen’, lachen ze.

Kunstig scheppen

En dan is er nog de kunst van het scheppen. ‘Je moet ervoor zorgen dat het ijs in de bak gelijkmatig zakt. Zien dat je de scheplepel niet te vaak moet spoelen en als je het doet, klop hem dan goed droog zodat er geen water achterblijft, wat voor ijskristallen kan zorgen. Gebruik een goede kwaliteitsscheplepel, waarbij de bol er met één knip afvalt’, besluiten ze. Fred maakt het graag, en wij eten het graag. De cirkel is rond.

Uiteraard hoef je niet alles te geloven wat er in de boekjes staat, en dubbele voorzichtigheid is meestal geboden als je het op het internet leest. Binnenkort vind je daarom op deze site een aantal getuigenissen van proefkonijnen. Het Nieuwsblad gaat tot het uiterste om de lezers te informeren.

Konnie Schreus

 http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLKSC_20100722_003

Fred Crols en ambachtelijk roomijs

Fred Crols en ambachtelijk roomijs

Malle – Hij staat ermee op en hij gaat ermee slapen: Fred Crols eet élke dag ijs, thuis of bij de concurrentie. Zijn kinderdroom is werkelijkheid geworden, zijn passie is zijn levenswerk en omgekeerd. Al zes jaar draait hij dagelijks vers ijs, en de zomermaanden zijn natuurlijk een piekmoment.

‘IJs is heel gezond: er zit melk in, en dus veel calcium’, grapt hij. Aan zijn lijn is het alvast niet te merken. Zijn echtgenote Ingrid Seeuws deelt zijn hartstocht, al is ze wat voorzichtiger en snoept ze niet dagelijks van het verfrissende spul. Samen baten ze Het Chocoladehuisje uit aan de Smekenstraat.

Enige met een scheptoog

‘Twaalf jaar geleden zijn we begonnen met zelfbereide chocolade. Het ijs volgde zes jaar nadien. We verkochten het in de winkel, en leverden aan tavernes en feestzalen. Vorig jaar zijn we gestart met schepijs, aan de zijkant van ons huis. En sindsdien staat ook onze tuin open, al is er geen bediening aan tafel. Er rijden natuurlijk wel een paar ijskarren rond in Malle, maar ik denk dat wij de enigen zijn met een vaste scheptoog’, zegt Fred Crols.

40 jaar in het ijs

De Mallenaar ‘zit’ al 40 jaar in het ijs, maar hij eet het al veel langer. ‘Ik ben afkomstig uit Vosselaar, en onze buren Karel Dehouwer en Mieke Wens waren zaakvoerders van Het IJsventje. Een bedrijf dat ambachtelijk is begonnen, maar dat industrieel is geëindigd. Vanaf mijn tiende was ik er een soort jobstudentje avant la lettre. Tijdens de zomermaanden sliep ik als het ware bij de buren.
Ik was van kleinsaf gefascineerd door het ijsgebeuren. Al wat je kunt bedenken met ijs, heb ik gedaan: rondrijden met een ijskarretje, een triporteur en een diepvrieswagen en natuurlijk ook ijs bereiden’, zegt hij.

25 smaken

‘Vanille, mokka, aardbei, chocolade, banaan en stracciatella zijn de grootste trekkers’, licht hij toe. ‘Je kunt wel honderd smaken bedenken, maar ze moeten natuurlijk ook verkopen. Aan de kust zie je dikwijls heel exotische soorten, maar daar is meer passage.
‘Wij hebben 18 smaken in de toog – voor meer is er geen plaats – en daarmee hebben we een risico genomen. In het begin dacht ik, we houden het bij de traditionele toppers, maar verrassend genoeg verkopen ze allemaal. We maken in totaal 25 verschillende soorten die we afwisselen. En we merken dat sommige mensen dan teleurgesteld zijn als hun favoriete smaak er die dag niet bij is.’

Speciallekes

‘Voor de tavernes maken we al eens een specialleke; zo hebben we ijs van trappist, Corsendonk en zelfs Baileys; we verkopen dit niet als schepijs en houden de smaken exclusief voor één taverne per dorp.’
‘Hier aan huis richten we ons ook op de kinderen. Die lusten graag fruit, maar volwassenen ook. De smaak moet 100% goed zitten. Ik laat de mensen die mij het vak hebben bijgebracht altijd eerst proeven als ik een nieuw receptje heb. Zij geven hun professionele mening. Laten we de buren proeven, dan vinden ze alles lekker’, verklaart de ijskreemman.
‘Sinds kort hebben we ook suikervrij ijs, en lactosevrij, van lactosevrije melk en room. Dat smaakt toch iets anders dan ijs van soja, dat vind ik niet zo lekker.’

Ambachtelijke bereiding

‘Als ijsbereider maak je keuzes. Er is consumptie-ijs, en melkijs. Wij kiezen voor roomijs met een vetgehalte van minstens 9%, uit volle melk en room. Voor ambachtelijk ijs zijn verse ingrediënten heel belangrijk. Wij halen onze melk en room van het plaatselijk melkveebedrijf. Vanille-ijs is altijd de basis; alleen in pakweg mokka en chocolade zit geen vanille.’
‘Wij gebruiken de variant uit Madagascar, die staat toch wel in de top drie. Er bestaan wel pasta’s, maar de smaak is niet hetzelfde als van de vanille-stokjes. Een goeie kok werkt met stokjes, al is dat duur en vergt het heel wat werk: je moet er het merg met de hand uitschrapen’, licht Fred toe, die zijn grootste opleiding gehad heeft bij Het IJsventje, maar ook bij PIVA in Antwerpen.

Een tikje Italië in Malle

Maar word je het dan nooit beu als je voor de zoveelste keer ‘laat het u smaken!’ zegt? ‘Neen hoor’, roepen Fred en Ingrid in koor. ‘De mensen zijn altijd goed gezind als ze een ijsje komen eten, en wij vinden het heel plezant als ze laten merken dat ze het lekker vinden. Sommige mensen hebben niet de kans of de middelen om op reis te gaan, en voor hen is het ook vakantie. We voelen ons goed als ze zeggen dat ze precies in Italië zitten’, besluit het tweetal.

Benieuwd hoe ambachtelijk ijs nu echt gemaakt wordt? En vooral: hoe het smaakt? Kijk binnenkort opnieuw op deze site. Dan gunnen we je een blik in de interne keuken van meester-ijsmaker Fred Crols.

 

Konnie Schreus

 http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleID=BLKSC_20100722_002